Trumslagarpriset

Trumslagarpriset 2023 går till Jonas Bäckman.

Prissumman är numera 25.000 kr. Jonas är född 1996 i Umeå och har studerat vid Midgårdsskolans gymnasium, Skurups Folkhögskola samt Musikskolan i Stockholm. Jonas har sedan bott och frilansat i Stockholm och är verksam i både nationella och internationella grupper. Trumslagarpriset är instiftat av framlidne J Christer Ericsson och har delats ut av Föreningen Jazz i Alingsås sedan år 2006.

2021 års pris har gått till Adam Ross

 

Adam föddes 1993 i Kalmar och har studerat på

Fridhems Folkhögskola och Högskolan  för Scen och Musik

i Göteborg. Numera är han bosatt i Stockholm och spelar regelbundet med bl. a. Stockholm Jazz Orchestra. Han har turnerat runt om i världen med olika jazzgrupper och undervisar också på Skurups Folkhögskola.


Juryns motivering lyder:

 

"För sitt energifyllda spel och sin musikaliska nyfikenhet."

 

✣✣✣✣✣✣✣✣✣

2020 års pris har gått till Cornelia Nilsson

 

Cornelia föddes i Lund 1992 och har studerat vid Skurups Folkhögskola och Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Hon är bosatt i Köpenhamn och har de senaste fem åren spelat runt om i Europa med bl. a. Tim Hagans, Kennet Barron och Tomas Franck.

I Sverige kan hon höras med Mathias Landaeus Trio

 

Juryns motivering lyder:

 

"För sin spelglädje och sin självklara sväng."

 

✣✣✣✣✣✣✣✣✣

2019 års pris har gått till Jon Fält

 

Jon är född i Gävle 1979 och har studerat vid Jazzgymnasiet i Gävle, Skurups Folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han är verksam i olika svenska och internationella

jazzgrupper, bl a Bobo Stenson trio. Jon arbetar f. n. med ett dansprojekt.

 

Juryns motivering lyder:

 

"För sin musikaliska strävan att söka nya uttryck i rytmer

och klanger."

 

✣✣✣✣✣✣✣✣✣

2018 års pris har gått till Daniel Fredriksson

 

Daniel är född i Stockholm 1975 och har studerat i New York, Folkhögskolan Fridhem i Skåne och Musikhögskolan i Stockholm. Han har spelat med olika svenska jazzgrupper och även med internationellt kända jazzmusiker, bl a Lee Konitz och Jason Marsalis. För närvarande arbetar han med sångerskan Isabella Lundgren, som också är hans fästmö.

 

Juryns motivering lyder:

 

"För sin jazziga touch och djupa kunskap och erfarenhet

i trumspelets konst."

 

✣✣✣✣✣✣✣✣✣

2017 års pris har gått till till Johan Löfkrantz Ramsay


Johan är född 1968 i Södertälje. Efter musikgymnasium studerade han 4 år på Musikhögskolan i Stockholm. Han har sedan arbetat som frilansmusiker med bl a Arne Domnerus, Putte Wickman och Monica Zetterlund. För närvarande

samarbetar han med Svante Thuresson, Peter Asplund och Norddeutsche Big Band. Johan finns också med i Kalle Moraeus orkester i SVT:s underhållningsprogram.


Juryns motivering lyder:


"Får priset för sin tekniska briljans, rytmiska precision, pregnanta anslag och genrebredd."


✣✣✣✣✣✣✣✣✣

2016 års pris har gått till till Moussa Fadera


Moussa är utbildad på Skurups Folkhögskola och Musikhögskolan i Stockholm Han frilansar i olika svenska och internationella jazz-konstellationer.


Juryns motivering lyder:


"Får priset för sin musikalitet, stilkänsla och sitt orubbliga sväng."

✣✣✣✣✣✣✣✣✣

2015 års pris har gått till till Petur “Island” Östlund


“Island” föddes i New York 1943 och kom till Sverige 1969.

Han har spelat med alla “stora” musiker inom både svensk och internationell jazz. Under åren 1973-1992 verkade han som lärare på Musikhögskolan i Stockholm och är också författare till läroböcker i trumspel.


Juryns motivering lyder:


"Med smakfullt, mästerligt trumspel har “Island” visat vägen både musikaliskt och pedagogiskt vilket gjort honom till en betydelsefull person inom svensk jazz."

✣✣✣✣✣✣✣✣✣

2014 års pris har gått till till JESPER KVIBERG


Jesper Kviberg är 47 år, född och bosatt i Stockholm, började spela trummor i tioårsåldern och har bl a studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.


Han har spelat med den svenska jazzeliten såväl som med gästande utländska jazzmusiker både i smågrupper och storband.


Juryns motivering lyder:


"Med unik musikalisk ”touch” inspirerar Jesper både medmusiker och publik med sitt fantastiska trumspel."

✣✣✣✣✣✣✣✣✣

2013 års pris till RASMUS KIHLBERG


Rasmus Kihlberg är 46 år, utbildad på Musikhögskolan i Malmö och bosatt i Limhamn.


Juryns motivering lyder:


"För sin stora musikaliska lyhördhet och okuvliga sväng inom olika musikaliska genrer.”

✣✣✣✣✣✣✣✣✣

2012 års pris till JONAS HOLGERSSON


Jonas föddes 1973 i Furulund, Skåne och har studerat vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Han har spelat in och turnerat med  bl a Jonas Kullhammar, Benny Golson, Tim Hagans, Jojje Wadenius och NDR Big Band.


Juryns motivering lyder:


"Jonas har, sedan debuten för mer än 15 år sedan, etablerat sig som en eftertraktad trumslagare i såväl smågrupper som storband. Hans musikaliska trumspel med många infallsvinklar gör honom till en intressant musiker i den svenska jazzens mångfacetterade flora..”

✣✣✣✣✣✣✣✣✣

2011 års pris till FREDRIK NORÉN


Han startade 1978 Fredrik Norén Band som under åren satsat på återväxten inom svenskt jazzliv genom att hela tiden engagera unga, lovande jazzmusiker som fått växa och utvecklas. Några kända exempel är bl a Esbjörn Svensson och Joakim Milder.


Juryns motivering lyder:


Fredriks långa trumslagarkarriär inom den svenska jazzeliten.


✣✣✣✣✣✣✣✣✣

2010 års pris till GÖRAN KROON


Göran Kroon är född i Växjö 1966 och flyttade 1987 till Göteborg för studier i klassiskt slagverk på Musikhögskolan. Han utexaminerades 1992 och har frilansat som musiker inom jazz- och improvisationsmusik. Sedan 2003 är han ordinarie trumslagare i Bohuslän Big Band. Han spelar också i grupperna Änglaspel, Marmaduke och Kjell Jansson Quartet och arbetar också sedan mitten av 90-talet som lärare på Musikhögskolan i Göteborg.


Juryns motivering lyder:


En etablerad trumslagare, med västsverige som bas, som i såväl smågrupper som storband förtjänstfullt skapat en god grund för musiker och sångerskor. Han sprider också jazzbudskapet vidare som inspirerande pedagog.

✣✣✣✣✣✣✣✣✣

2009 års pris till BENGT STARK


Bengt Stark är född i Stockholm 1962, utbildad vid Ingesunds Musikhögskola i klassiskt slagverk och Afro-Amerikansk tradition. Efter examen 1985 var han verksam på Ingesund några år och anställdes 1990 som huvudlärare i trumspel på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och är sedan 2001 lektor. Han är en mångsidig trumslagare med rötterna i 50- och 60-talets jazztradition och frilansspelar i smågrupper, bl a med Bernt Rosengren, och i storband bl a Bohuslän Big Band och Norrbotten Big Band. I sin pedagogiska gärning stimulerar han sina elever och tryggar återväxten när det gäller trumslagare inom jazzidiomet. Han är också verksam som kompositör och arrangör.


✣✣✣✣✣✣✣✣✣

2008 års pris till ANDERS KJELLBERG


Anders Kjellberg, född 1952 och uppvuxen i Göteborg och bosatt i Mölnlycke, är heltidsmusiker sedan 1973.

Han har framträtt med grupper som Rena Rama, Radiojazzgruppen, Bohuslän Big Band, Jazz Baltica Ensemble. Under åren har han samarbetat med bl a pianisterna Lars Jansson och Bobo Stenson, vokalisterna Monica Zetterlund, Rigmor Gustavsson och Jeanette Lindström. Anders har också framträtt internationellt med musiker som Don Cherry, Dewey Redman, och Niels-Henning Örsted Pedersen. Han har också turnerat i Japan, USA, Kanada och Sydamerika.


Juryns motivering är:


”För ett lyhört spel i olika jazzstilar i såväl smågrupper som storband och för att under sin karriär utvecklat sitt spelsätt

och verkat som kompositör. Dessutom har Anders inspirerat andra trumslagare.”

✣✣✣✣✣✣✣✣✣

2007 års pris till NILS BERTIL DALANDER


Nils Bertil Dahlander, eller Bert Dale som han kallas i USA, är född 1928 i Göteborg, där han startade sin karriär i början av 1950-talet, bl a tillsammans med sångerskan Sonya Hedenbratt och gitarristen Rune Gustafsson. Han tillbringade också en period i Stockholm där han ingick i Thore Erlings orkester. Sedan 1957 har han delat sin tid mellan USA och Sverige och spelat och turnerat med många av jazzens stora: Teddy Wilson, Earl Hines, Terry Gibbs, Zoot Sims ochChet Baker, för att nämna några.

För närvarande bor Nils Bertil i Mesquite, Nevada, USA, en liten stad ett stycke från Las Vegas. Han spelar med olika grupper på jazzfestivaler och på kryssningsfartyg.


Juryns motivering är:


"För sin långa och respektingivande gärning inom svenskt jazzliv och sin roll som ”ambassadör” för svensk jazz i utlandet, inte minst i USA. Hans kännedom om och känsla för jazzmusikalisk tradition är osviklig. Hans förtrogenhet med sitt instrument och kapaciteten att med auktoritet spela i olika sammanhang och olika uppsättningar, från storband till mindre konstellationer, har gjort honom till förebild för många trumslagargenerationer. Med sina rötter i 40- och 50-talens jazzstilar visar han ännu idag ambition att utvecklas konstnärligt och förnyas i sitt spel. Hans senaste turné i Sverige klargjorde att han har, åren till trots, behållit sin musikaliska nyfikenhet och spelglädje intakt."


✣✣✣✣✣✣✣✣✣